Η Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας μετρά από το 2006 δεκαεπτά χρόνια επιτυχημένων masterclasses στο βιολί, τη βιόλα, το βιολοντσέλο, το πιάνο, το τραγούδι, τη μουσική δωματίου και την ορχήστρα δωματίου. Πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στη Λευκάδα.
Οι Διδάσκοντες
Don Marrazzo
Κλασικό τραγούδι
Ο κ. Marrazzo διατηρεί στούντιο διδασκαλίας φωνητικής από το 2002, και οι μαθητές του έχουν εμφανιστεί με θιάσους όπερας, ορχήστρες, συναυλιακούς χώρους και θέατρα Broadway και Off-Broadway διεθνώς, όπως η Μητροπολιτική Όπερα, η Λυρική Όπερα του Σικάγο, η Όπερα του Ντάλας, το Φεστιβάλ Glimmerglass, η Όπερα της Σάντα Φε, η Staatsoper της Στουτγάρδης, Staatstheater Nürnberg, Opéra de Lyon, Oper Bonn, Festival d’Aix-en-Provence, Εθνική Όπερα της Ολλανδίας, Tiroler Festspiele Erl, The Grote Zangers Series στο Muziekgebouw, Συμφωνική Ορχήστρα του Cincinnati, Ορχήστρα Concertgebouw, Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας, Muziekgebouw, American Globe Theatre και Richard Rodgers Theatre. Όπως επίσης έχουν κερδίσει βραβεία και διακρίσεις από το Metropolitan Opera National Council Auditions, το George London Foundation, τα Sullivan Awards, το The Hnatyshyn Foundation, το Sylva Gelber Music Foundation, τον Ferruccio Tagliavini International Competition for Opera Singers, τα Alumni Enterprise Awards της Music Academy of the West, ο Διεθνής Διαγωνισμός Φωνητικής του s’Hertogenbosch (IVC)- ο Διαγωνισμός του Ιδρύματος Fritz και Lavinia Jensen, το Ίδρυμα Schuyler Foundation for Career Bridges, το Anna Sosenko Assist Trust, το Canada Council for the Arts, το VSB Fonds, το Ίδρυμα Joop VandenEnde και το Classical Young Masters. Έχουν γίνει δεκτοί σε διάσημα στούντιο και εκπαιδευτικά προγράμματα όπερας, όπως το Ryan Opera Center της Λυρικής Όπερας του Σικάγο, το Apprentice Artist Program της Όπερας της Σάντα Φε, το Equilibrium Young Artists Program και η Ακαδημία Όπερας της Βασιλικής Όπερας της Δανίας.
Πριν από την ένταξή του στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες ως επικεφαλής των φωνητικών σπουδών και καθηγητής φωνητικής, ο κ. Marrazzo ήταν επικεφαλής του τμήματος κλασικής φωνής και καθηγητής φωνητικής στο Conservatorium van Amsterdam (CvA). Υπό την ηγεσία του, το πρόγραμμα σπουδών, το επίπεδο των επιδόσεων των σπουδαστών και το διεθνές προφίλ του Τμήματος Κλασικής Φωνής του CvA αυξήθηκαν εκθετικά. Πριν από την εργασία του στο CvA, ο κ. Marrazzo ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής της Astral Artists, ενός οργανισμού που έχει δεσμευτεί στην ανακάλυψη, ανάπτυξη και προώθηση των πιο ταλαντούχων αναδυόμενων κλασικών μουσικών της χώρας. Πριν από τη θητεία του στην Astral Artists, ο κ. Marrazzo ήταν Διευθυντής Casting & Artistic Operations για την Glimmerglass Opera στο Cooperstown της Νέας Υόρκης. Αναζωογόνησε το casting της κεντρικής σκηνής του Glimmerglass, ανέβασε το φημισμένο Πρόγραμμα Νέων Αμερικανών Καλλιτεχνών του σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο επιτευγμάτων και δημιούργησε και προώθησε συνεργασίες με διάφορους διάσημους οργανισμούς, εταιρείες και καλλιτέχνες, όπως το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Νέας Υόρκης (NYFOS), τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Morgan, τη Βαυαρική Κρατική Όπερα και τους βαρύτονους Håkan Hagegård και François Le Roux. Ο κ. Marrazzo εντάχθηκε για πρώτη φορά στο Glimmerglass ως Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων, υπηρετώντας ως κύριος εκπρόσωπος στα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και ως σύνδεσμος με την τοπική κοινότητα. Ως ένθερμος υποστηρικτής της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ο κ. Marrazzo δημιούργησε πολυάριθμες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Glimmerglass.
Ο κ. Marrazzo έχει διατελέσει κριτής για τις ακροάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Μητροπολιτικής Όπερας, έχει παρουσιάσει σεμινάρια και masterclasses για το Graduate Vocal Arts Program του Bard College Conservatory of Music, την Εθνική Ένωση Καθηγητών Τραγουδιού (NATS), την Opera Viva! στη Βερόνα της Ιταλίας- Red River Lyric Opera- Penn State University- και Temple University και έχει διατελέσει εισηγητής και συμμετέχει σε φόρουμ εκπαίδευσης τραγουδιστών με την OPERA America.
Ο κ. Marrazzo, που κατάγεται από την κομητεία Bucks της Πενσυλβάνια, έχει πτυχία φωνητικής από το Curtis Institute of Music και το Sweelinck Conservatorium, καθώς και μεταπτυχιακό στην Παιδαγωγική και Εκτέλεση Κλασικής Φωνής και μεταπτυχιακό στην Παιδαγωγική Φωνής για Μουσικό Θέατρο από το Penn State University.
Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου
Κλασικό τραγούδι
Συνέχισε τις σπουδές της στην Genova της Ιταλίας με την Gabriella Ravazzi.
Το ιταλικó της ντεμποúτο το έκανε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Silvia στο «Ζanetto» του Mascagni (Τeatro Mancinelli, Οrvieto,διεύθυνση Gioele Muglialdo) και ακολούθησαν ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και μια περιοδεία με το Gruppo Caronte. Έδωσε ρεσιτάλ με έργα ελλήνων συνθετών στο Αuditorium του Τeatro Carlo Felice στη Genova και στη Fiera Internazionale Di Milano, υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου.
Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στο ρόλο της Belinda στην όπερα του Purcell «Dido and Aeneas»,(σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαίδης,διεύθυνση Άλκης Μπαλτάς)
Συνεργάστηκε με την Δ.Ο.Θ., την Κ.Ο.Θ., το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Όπερα Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς ερμηνεύοντας ρόλους στα έργα: Requiem Mozart, «Medium» και «O Pulchritudo» του Μenotti, «Gianni Schicchi» του Puccini, «Hansel und Gretel» του Humperdinck, «La Τraviata» και «Rigoletto» του Verdi υπο τη διεύθυνση μαέστρων όπως οι: Λουκάς Καρυτινός, Νίκος Αθηναίος, Δημήτρης Αγραφιώτης, Βύρων Φιδετζής , Luciano Di Martino κ.α.
Έχει εμφανιστεί στα Δημήτρια, το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, το Φεστιβάλ Ολύμπου, το Φεστιβάλ πιάνου Θεσσαλονίκης, την Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, την Πλατφόρμα χορού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και σε πολλά φεστιβάλ ανα την Ελλάδα.
Ενσάρκωσε τη Μαργαρίτα στη Μουσικοθεατρική παράσταση «Η Ιστορία της Μαργαρίτας…από τον Φάουστ» στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης.
Έχει συμπράξει με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» και το «Μακεδονικό κουαρτέτο Σαξοφώνων» σε έργα μουσικής δωματίου.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ..
Παντελής Πολυχρονίδης
Πιανιστική συνοδεία / Coach
Ειναι αποφοιτος του Τμηματος Μουσικων Σπουδων του Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υποστηριζόμενος από τις υποτροφίες Fulbright και Ωνάση συνέχισε τις σπουδές του στο πιανο στις ΗΠΑ με τον Maxim Mogilevsky. Ο Δρ. Πολυχρονίδης ειναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (Doctor of Musical Arts) στον τομεα της Πιανιστικης Συνοδειας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου σπούδασε με τον Μάρτιν Κατς. Στο Μίσιγκαν συνόδευε την ταξη τραγουδιου της αείμνηστης Shirley Verrett. Επισης εχει ολοκληρώσει δύο Μεταδιδακτορικά Προγράμματα στο Πανεπιστημιο Μουσικης και Παραστατικων Τεχνων της Βιεννης, στη συνοδεία Lied και στη μουσική δωματίου με τους Charles Spencer και Roswitha Heintze αντίστοιχα.
Εχει δωσει συναυλιες σε πολλες χωρες του κοσμου, μεταξυ αλλων στις Ηνωμενες Πολιτειες (Kennedy Center of Performing Arts-Ουάσιγκτον DC), Aγγλια, Βελγιο (Palais des Beaux Arts -Βρυξελλες), Εσθονία, Ρωσια, Σλοβακια, Ολλανδια, Κυπρο και φυσικα στην Αυστρία (Musikverein, Konzerthaus)
Ο Δρ Πολυχρονίδης συνοδευει τακτικά τον Διεθνη Διαγωνισμό Τραγουδιού Belvedere, τον Διεθνή Διαγωνισμό Κλασσικου Τραγουδιου Joseph Haydn και τον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Jοhannes Brahms και διδασκει σε πολλα σεμιναρια σε ολο τον κοσμο (Weimar Lyric Opera Studio, Vienna Summer Music Festival κλπ.)
Συνεργάζεται τακτικά με γνωστούς λυρικούς καλλιτέχνες όπως η Annely Peebo, Anita Hartig, Daniela Fally, Lena Belkina, Rebecca Nelsen, Raehann Bryce-Davis και Clemens Unterreiner.
Νίκος Κυριόσογλου
Πιάνο
Απόκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με βαθμό «άριστα» από την Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Freiburg της Γερμανίας, ακολουθώντας την σολιστική κατεύθυνση πιάνου στην τάξη του Γκιλέαντ Μισόρι. Έχει μελετήσει σημαντικά έργα του ρεπερτορίου με τους εξής καλλιτέχνες: L. Berman, H. Leygraf, Pi-Hsien Chen, G. Moutier, R. Szidon, Δ. Ευνουχίδου, B. Ringeissen, U. Matschke, N. Petrov, και σεμινάρια μουσικής δωματίου με τους: A. Contino, C. Henkel, G. Kremer, V. Mendelssohn, J. Starker.
Έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την συμφωνική ορχήστρα της Ακαδημίας του Φράιμπουργκ, την ΚΟΘ, την ΚΟΑ και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συνεργαζόμενος με διακεκριμένους μαέστρους (Μ. Οικονόμου, Ά. Μπαλτάς, Βλ. Συμεωνίδης, Σ. Τσιαλής, Β. Φιδετζής, Ηλ. Βουδούρης, Αλ. Αγραφιώτης). Έχει εμφανιστεί με ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό: Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ελβετία, Βέλγιο, Αγγλία, Σκωτία, Κύπρο. Ενθουσιώδη σχόλια στον τύπο έχουν δημοσιευθεί για ρεσιτάλ του στην Οξφόρδη από τους Oxford Times, και για ρεσιτάλ του στο Μόναχο στο Steinway hall «Arthur Rubinstein» από το ραδιόφωνο της Deutsche Welle.
Ο Νίκος Κυριόσογλου έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς πιάνου. όπως: Πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου «Γιώργος Θυμής» (1ο βραβείο), μουσικός διαγωνισμός Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (πρώτο βραβείο), Πανελλήνιος διαγωνισμός πιάνου «ΕPΤΑ», (πρώτο βραβείο) 2ος διεθνής διαγωνισμός πιάνου “the muse” στη Σαντορίνη (φιναλίστ, τιμητική διάκριση).
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως: J. Starker, A. Contino, R. Moog, C. Henkel, R. Koelman, X. Jankovic, Young Chung Cho, Δ. Πάτρα, Δ. Χανδράκη, Ζ. Τερζάκη, Σ. Κυανίδου, Κ. Πατσαλίδη, Bouriakov, Γ. Ανισέγκο, H. Chun, Dissonart Ensemble, O. Birkland, G. Lacatos, Ι. Kovacs, G. Hamman. Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ, ΕΡΤ, την E.B.U., τη Γαλλική ραδιοφωνία (Radio France), και τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό MEZZO. Αποσπάσματα από συναυλίες του έχουν μεταδοθεί από ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς: Radio Polskie, NRK (Norsk Rikskringkasting), , Sveriges Radio, Radio Bartok 3, Radio Romania, ενώ ηχογραφήσεις του έχουν επιλεγεί από τη σειρά “Young Talents 2010” του BBC 3. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε σημαντικά φεστιβάλ , όπως «Το Πιάνο στα Φόρτε του», Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας, Sani festival, Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου, Ελληνικές μουσικές γιορτές ΚΟΑ, Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, Διεθνές Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», Φεστιβάλ Μουσικής δωματίου Porto Carras, VorEcho Festival (Freiburg), Festival Radio France(Montpellier). Έχει στο ενεργητικό του ηχογραφήσεις και πρώτες εκτελέσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Συμμετέχει τακτικά ως καθηγητής πιάνου και μουσικής δωματίου στο workshop σε θερινά masterclasses («Μουσικό χωριό» – Άγιος Λαυρέντιος, Lefkas Music July)
Με τη βιολονίστρια Γκρέτα Παπά και τη βιολοντσελίστρια Μαρία Ανισέγκου απαρτίζουν το PianoTrio VersUs
Ο Νίκος Κυριόσογλου είναι ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας δωματίου Contra Tempo υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο.
Βανέσσα Αθανασίου
Μουσική δωματίου
Location
Λευκάδα
Το νησί της Λευκάδας είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλονιά. Στενή λωρίδα θάλασσας, που πρώτοι οι Κορίνθιοι εκβάθυναν στα μέσα του 7ου αι. π.Χ., χωρίζει το νησί από την Ακαρνανία. Ωστόσο, η πρόσβαση είναι εύκολη, γιατί πλωτή γέφυρα ενώνει τις δύο ακτές του διαύλου.
Η Λευκάδα χρωστάει το όνομά της στο νοτιότερο ακρωτήριό της, το Λευκάτα, που κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα.
Είκοσι τέσσερα μικρά και μεγαλύτερα νησιά σκορπίζονται στο πέλαγος και αποτελούν το Νομό Λευκάδας. Όλο αυτό το μικροκαμωμένο αρχιπέλαγος, με την ποικιλία του τοπίου του και τις ιδιαιτερότητές του, αποτελεί πρόκληση για τον καθένα να το εξερευνήσει.