Περιγραφή

Η Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας μετρά από το 2006 δεκαπέντε χρόνια επιτυχημένων masterclasses στο βιολί, τη βιόλα, το βιολοντσέλο, το πιάνο, το τραγούδι, τη μουσική δωματίου και την ορχήστρα δωματίου. Πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο στη Λευκάδα.

Το 2022 τα σεμινάρια θα γίνουν στις 11-18 Ιουλίου και θα απευθύνονται σε σπουδαστές βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου, πιάνου και τραγουδιού. Δίνεται έμφαση στη μουσική δωματίου υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων καθηγητών. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν τουλάχιστον τέσσερα ατομικά μαθήματα. Οι σπουδαστές εντάσσονται στα σύνολα μουσικής δωματίου ανάλογα με το επίπεδό τους μόλις ολοκληρωθούν οι αιτήσεις. Παρέχεται συνοδεία πιάνου από έμπειρους πιανίστες.

Τα ατομικά μαθήματα πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες και το απόγευμα ακολουθεί η μουσική δωματίου.

Το σεμινάριο τραγουδιού περιλαμβάνει δύο sessions. Στο πρώτο οι σπουδαστές δουλεύουν πάνω στην τεχνική, την ερμηνεία και τη γλώσσα. Ο κύριος σκοπός του Don Marrazzo είναι να βοηθήσει τους σπουδαστές να αποκτήσουν την τεχνική μέσω της οποίας θα μπορέσουν να πετύχουν μια αυθεντική και υψηλού επιπέδου ερμηνεία. Η διδασκαλία του Don Marrazzo έχει τις βάσεις της στην ανατομία και τη φυσιολογία και μέσω αυτής της διδακτικής προσέγγισης οι σπουδαστές επιτυγχάνουν την πλήρη κατανόηση και την κατάκτηση της τεχνικής τους. Με έμφαση στην τεχνική της φωνής, τη μουσική ερμηνεία, τα μουσικά στιλ και το κατάλληλο ρεπερτόριο, οι σπουδαστές θα ανακαλύψουν τις φωνητικές και ερμηνευτικές τους δυνατότητες. Οι υποψήφιοι σπουδαστές παρακαλούνται να στείλουν ηχογραφήσεις ή βιντεοσκοπήσεις με δύο διαφορετικά έργα ρεπερτορίου, από την Προκλασική, την Κλασική, τη Ρομαντική και τη Σύγχρονη εποχή.

Το masterclass της Χαρούλας Γκλαβοπούλου με αφετηρία ασκήσεις για τη σωστή στάση του σώματος και τη χρήση της αναπνοής στη φώνηση, θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή αυτών των βασικών αρχών σε ρεπερτόριο με βάση το επίπεδο του εκάστοτε μαθητή, αρχάριου ή προχωρημένου. 

Στο δεύτερο session τα μαθήματα εστιάζουν σε άριες, ντουέτα και μουσικά σύνολα υπό την καθοδήγηση του μαέστρο Νίκου Βασιλείου.

Στους σπουδαστές δίνεται η δυνατότητα να παίξουν και να τραγουδήσουν σε performance classes και σε συναυλίες στο Κηποθέατρο ‘Άγγελος Σικελιανός’ στις 16 και τις 17 Ιουλίου.

Οι αφίξεις θα γίνουν στις 11 Ιουλίου οποιαδήποτε ώρα. Οι αναχωρήσεις θα είναι στις 18 Ιουλίου το πρωί.